26 Apr

Pogodba za CeROD 2

Ljubljana, petek, 25. 4. 2014 – Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan in župan MO Novo mesto Alojzij Muhič sta danes popoldne podpisala pogodbo o sofinanciranju za projekt CeROD II. Muhič je pogodbo podpisal v imenu 15 županov.
Izgradnja CeROD II. faza je na področju ravnanja z odpadki ena ključnih razvojnih in investicijskih nalog MO Novo mesto, kakor tudi širše Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Židan je ob tem čestital za vztrajnost in priznal, da država do svojih občin v iztekajočem se kohezijskem obdobju ni bila najbolj korektna. “Država si ne more domišljati, da ima pravico vsako leto spreminjati pogoje,” je izpostavil minister. CeROD II mora biti zgrajen do konca leta 2015.

Po poročanju Radiu 1, 25. 4. 2014, v Novicah ob 16.30: 

Pogodba za CeROD 2 je vendarle podpisana. Sporne zadeve so v nekaj urah očitno uskladili in pristojni minister Dejan Židan je končno pritisnil svoj podpis na sofinancersko pogodbo in ob tem priznal …
DEJAN ŽIDAN: Jaz se zavedam, da država do svojih občin v tem kohezijskem obdobju, ki se končuje ni bila najbolj korektna. Korektna država si ne more domišljati, da ima pravico kot partner na eni strani, da vsako leto neke pogoje spremeni. To je za investitorje nekaj strašnega.
NOVINARKA: Gradnja Centra za ravnanje z odpadki v Leskovcu pri Novem mestu za 15 občin Dolenjske, Bele krajine in Posavja se bo torej nadaljevala. Tudi županom na čelu z novomeškim Alojzijem Muhičem se je odvalil kamen od srca. Danes je zadovoljen.
ALOJZIJ MUHIČ: Zavedamo se odgovornosti in vseh zadev, ki iz pogodbe izhajajo. Prepričan sem, da bomo glede na to, da imamo izbranega izvajalca lovili roke, kljub temu da je pač nekoliko z zamikom  tudi ta pogodba.
NOVINARKA: CeROD 2 mora biti zgrajen do leta 2015. Ocenjen je na 32,5 milijonov evrov, 19 milijonov bo evropskega denarja, 3 milijone državnega, 10 milijonov morajo zagotoviti občine.